Een auto verzekeren is iets wat je altijd moet doen op het ogenblik dat je een voertuig in het Nederlandse verkeer wenst te brengen. Dat spreekt voor zich. Iedereen die een auto koopt is zich hier in de praktijk ook wel van bewust. Dit gezegd hebbende is het zo dat het lang niet voor iedereen meteen duidelijk is op welke manier ze nu precies het best hun auto kunnen laten verzekeren. Doe je dit bijvoorbeeld door middel van een gewone WA-verzekering? Of is het voor jou toch interessanter om te kiezen voor een beperkt of volledige cascoverzekering? Wij stellen op deze pagina vijf interessante tips aan je voor die deze vraag beantwoorden.

1.) Hoeveel bedraagt de waarde van je auto?

Het eerste punt waar je bij een auto verzekeren altijd rekening mee dient te houden heeft te maken met de waarde waar het voertuig over beschikt. Bij het afsluiten van de eerste autoverzekering voor je voertuig is het voornamelijk de aankoopwaarde die een belangrijke rol speelt. Heb je bijvoorbeeld de auto nieuw gekocht voor een aanzienlijk bedrag? Dan is de kans groot dat je daardoor zal willen kijken in de richting van bijvoorbeeld een allrisk verzekering. Heb je er echter voor gekozen om een tweedehands auto te kopen die een wat lagere waarde vertegenwoordigd? Dan is de kans groot dat je eerder genoegen zal nemen met een WA.

 

Je dient er altijd rekening mee te houden dat de waarde van een auto een bepaalde evolutie vertoont. Hiermee bedoelen we dat de aankoopwaarde uiteraard niet altijd gelijk zal blijven staan aan de actuele waarde van de auto. Naarmate de tijd vordert en de auto ouder wordt (en meer kilometers op de teller heeft staan) zal je kunnen vaststellen dat de waarde afneemt. Het is altijd belangrijk om hier je verzekering altijd zo optimaal mogelijk op af te stemmen. Voor heel wat mensen geldt dat ze dit niet doen waardoor ze eigenlijk blijvend veel teveel betalen voor hun autoverzekering. Dit is dus beslist een punt waar je bij een auto verzekeren de nodige aandacht aan zal willen besteden.

​​​​​​​2.) Hoeveel ga je rijden met de aangekochte auto?

Niet alleen de waarde van je auto is een belangrijk aandachtspunt. Wat namelijk bovendien ook te denken van de frequentie waarmee je met de auto gaat rijden? Dit is een belangrijk punt waar heel wat mensen niet de nodige aandacht aan schenken. Dit terwijl dat toch wel een erg belangrijke vraag is die moet worden beantwoord. Hoe meer je rijdt met je auto, des te groter uiteraard ook het risico zal worden op een ongeval. Mensen die niet veel kilometers afleggen zullen zich dan ook doorgaans voordeliger of beperkter verzekeren. Dat spreekt in principe ook wel een beetje voor zich. Ook wat dit betreft moet je er rekening mee houden dat je situatie niet onaanzienlijke veranderingen kan vertonen.

 

Beschik je over meerdere auto's? Of heb je bijvoorbeeld een partner die ook een eigen auto heeft? Dan is het altijd interessant om te bepalen met welk voertuig er het vaakst zal worden gereden. Bovendien spreekt het voor zich dat er daarbij ook rekening dient te worden gehouden met de aard van de verplaatsingen. Voor een zakelijk voertuig geldt bijvoorbeeld dat je verplicht bent om daarvoor een zakelijke autoverzekering af te sluiten.

​​​​​​​3.) Let op de specificaties waar je voertuig over beschikt

Er zijn door de jaren heen een behoorlijk aantal verschillende auto's op de markt gebracht. Heel veel mensen verbazen zich erover dat zij voor hun auto verzekeren hogere kosten moeten betalen dan bijvoorbeeld de buurman. Dat is in het merendeel van de gevallen het gevolg van twee verschillende factoren. Het gaat hierbij concreet om:

  1. De specificaties waar de auto over beschikt;
  2. Het eventuele schadeverleden van de bestuurder;

Heb je nog geen auto aangekocht en wil je graag met zekerheid de kosten van je autoverzekering zoveel mogelijk kunnen drukken? Dan is het altijd de moeite waard om je even te verdiepen in de specificaties van het voertuig die je gaat bestellen. Hoe zwaarder de auto en hoe meer vermogen ze met andere woorden heeft, des te hoger ook de verzekeringspremie zal komen te liggen. Door even goed te kijken naar de specificaties van de auto die je gaat kopen kan je dus reeds een behoorlijk geldbedrag uitsparen.

​​​​​​​4.) Je auto verzekeren doe je niet zonder te vergelijken

Je auto verzekeren is in Nederland wettelijk verplicht. Dit weliswaar enkel en alleen door middel van de zogenaamde WA-verzekering. Het feit dat er een wettelijke verplichting voor geldt heeft er uiteraard voor gezorgd dat deze verzekering één van de populairste op de markt is geworden. Het spreekt bijgevolg voor zich dat dit ook de concurrentie sterk heeft doen toenemen. Dit brengt ons meteen bij het belangrijkste punt van deze pagina. Het afsluiten van een autoverzekering mag je nooit doen zonder eerst een grondige vergelijking uit te voeren. Doe je dat wel? Dan is de kans ongelofelijk groot dat je tegen een te hoge verzekeringspremie aan zal lopen. Bedenk bij jezelf bovendien ook altijd of de WA-verzekering wel echt de beste optie is. Buiten deze verplichte verzekering kan je immers ook nog kiezen voor:

Hoe het ook zij, je auto verzekeren is dus altijd een kwestie van eerst even grondig de verschillende bestaande autoverzekeringen op de markt onder de loep te nemen. Vergelijk daarbij ook de diverse verzekeraars en sluit op die manier gegarandeerd die ene autoverzekering af die voor jou over de beste prijs-kwaliteitverhouding beschikt.

​​​​​​​5.) Kan een kilometerverzekering voor jou de moeite waard?

Bij een auto verzekeren waarmee je niet zoveel kilometers gaat rijden zal je kunnen vaststellen dat het de moeite waard kan zijn om te kijken in de richting van een zogenaamde kilometerverzekering. Het aantal kilometer die je jaarlijks rijdt zal in dit geval bepalend zijn voor de kosten die je moet betalen. Des te meer kilometers je rijdt, des te hoger die kosten zullen komen te liggen. Heb je dus met andere woorden een auto gekocht waar je slechts een beperkt aantal kilometers mee rijdt op jaarbasis? Dan is het zeker de moeite waard om ervoor te kiezen om een zogenaamde kilometerverzekering af te sluiten.