Ben je betrokken bij een kettingbotsing? Je advocaat letselschade helpt je om te krijgen waar je recht op hebt, je vindt er hier alles over.

Ben je betrokken bij een kettingbotsing? Dit is wat je erover moet weten!

Wie zich dagelijks in het verkeer begeeft, weet dat een ongeval steeds tot de mogelijkheden behoort. Je mag dan zelf nog zo voorzichtig rijden, je mag dan nog zo alert zijn op het gedrag van andere weggebruikers en je mag dan nog alle verkeersregels nauwgezet volgen, de kans dat je in een ongeval betrokken raakt, is er steeds. Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens beelden gezien van de ravage die een kettingbotsing veroorzaakt. Je hoopt dan dat het jou nooit moet overkomen, maar ook die kans bestaat helaas. 

Wanneer spreken we van een kettingbotsing?

Als een auto achter op een andere auto botst, spreken we van een kop-staartaanrijding. Gaat het echter over drie of meer auto's die achter op elkaar inrijden, dan spreken we van een kettingbotsing. Bij de echt zware kettingbotsingen kunnen tientallen auto's betrokken zijn, wat al snel tot een heus slagveld leidt. Zowel voor iedereen die erin betrokken raakt als voor de hulpdiensten die ter plaatse komen, zijn dit ongevallen die vaak lange tijd blijven nazinderen. 

Wie is hiervoor aansprakelijk?

Bij een botsing is het zo dat de bestuurder die achter op je inreed aansprakelijk is. Echter in het geval van een kettingbotsing zal naar twee zaken gekeken worden voor de vaststelling van de aansprakelijkheid. In de eerste plaats wordt inderdaad gekeken naar de bestuurder van het voertuig dat achter op jou inreed, maar aan de andere kant zal ook gekeken worden naar de bestuurder van het voertuig dat daadwerkelijk het ongeval veroorzaakte. Kan bijvoorbeeld aangetoond worden dat de eerste auto geheel onnodig een bruuske remmanoeuvre uitvoerde, dan zal daar de aansprakelijkheid gelegd worden. Je ziet zo, dat het in het geval van een kettingbotsing niet meteen een uitgemaakte zaak zal zijn wie nu eigenlijk voor het ongeval aansprakelijk is.

Wat met de schade die jij geleden hebt?

Is aangetoond dat een andere bestuurder aansprakelijk is voor het veroorzaken van de kettingbotsing, dan zal die ertoe gehouden zijn de kosten die jij erdoor geleden hebt te vergoeden. In de praktijk zal dit echter vaak discussie met zich meebrengen en net dan is het goed een letsel advocaat in de arm te nemen om jouw belangen hierin te verdedigen. Je advocaat weet hoe hij een sterk dossier moet opbouwen, hij kan bemiddelen, hij kan bijkomend onderzoek aanvragen en hij kan, indien nodig, jouw zaak voor de bevoegde rechtbank brengen.