Misschien heb je er al eens over gehoord, maar heb je toch wat meer informatie nodig. Voor mensen die beroepschauffeur zijn geldt dat zij in het bezit moeten zijn van een C of D met een code 95. Het is verplicht om een code 95 te hebben voor chauffeurs binnen de EU. De code 95 is echter maar vijf jaar geldig. Na deze vijf jaar een nascholing code 95 nodig om het werk als beroepschauffeur te kunnen blijven uitoefenen. Dit is vastgesteld in Richtlijn vakbekwaamheid.

Na vijf jaar nascholing code 95

Heeft u op uw rijbewijs C of D een code 95, maar is de geldigheid bijna voorbij? Nascholing code 95 is dan de volgende stap. Om de code weer op je rijbewijs te krijgen, is het niet nodig om de basiskwalificatie opnieuw te behalen. Dit doe je door een nascholing code 95 te doen. Heeft u uw rijbewijs D gehaald voor 10 september 2009? Dan heeft u de mogelijkheid  om 35 uur nascholing code 95 te volgen. U hoeft in dat geval dus alleen deze 35 uur te volgen en niet opnieuw een basiskwalificatie te behalen.

Hoe krijg je na nascholing code 95 een nieuw rijbewijs?

Na het volgen van de nascholing cursus kun je een nieuw rijbewijs aanvragen met vermelding van de nieuwe code 95. Doe je dit niet dan kun je niet blijven werken als beroepschauffeur. Bij de gemeente kun je je na de nascholing code 95 cursus je nieuwe rijbewijs (met code 95) ophalen. Heb je een rijbewijs dat nog geldig is dan wordt deze alleen vervangen. Een gezondheidsverklaring of iets dergelijks is dan ook niet nodig. Is je rijbewijs wel al verlopen? Dan heb je wel een verklaring nodig.

Ook een nascholing code 95?

Tijdens de vijf jaren dat de code 95 geldig is kun je een nascholing doen. Als je deze cursus op tijd volgt, kun je gewoon blijven rijden. Ben je na het lezen van dit blog al voldoende geïnformeerd over nascholing code 95? Dan kun je als beroepschauffeur bij verschillende rijscholen terecht om de cursus te gaan volgen. Informeer bij de rijschool van je keuze nog wel even naar de regels, kosten en andere dingen die zij hanteren. Vergeet niet om alles na het lezen van deze blog nog eens goed op de officiële websites te bekijken. Begin ook zo snel mogelijk aan je nascholingscursus bij jouw rijschool!