Voor veel mensen is het een droom om voor zichzelf te werken. Doen waar je van houdt en de verantwoordelijkheid bij jezelf houden en niet bij een baas. Maar voor een hoop van die mensen blijft het bij een droom. Doorpakken gebeurt maar zelden. Dat komt omdat er weinig openheid is rondom het werk van een zzp’er. Dat komt onder anderen omdat het vaak geld gerelateerd is maar ook omdat iedere zzp’er in feite iets anders doet. Hoe moet je dan bijhouden wat de richtlijnen zijn? In deze blog stip ik een paar punten aan wat betreft dit onderwerp. Lees je mee?
Wat mag ik vragen?
Dat we als zzp’er voornamelijk ons eigen werk bepalen, welke opdrachten we wel en niet aannemen, dat weten we inmiddels wel. Maar hoeveel verdien je. Ook dat ligt aan jezelf. Anders dan bij een werkgever, kan je zelf je uurloon bepalen. Omdat de werkgever geen pensioen voor je opbouwt, 8% vakantiegeld opzijzet etc., mag je jouw uurloon best een stuk omhoog schroeven. Wanneer je eenmaal 67 wil je toch ook van een pensioen kunnen genieten? Dit moet je zelf sparen als zzp’er. Een uurloon van 35 euro is dan ook echt de ondergrens, om je even een beeld te geven. Verder kan je je uurloon bepalen aan de hand van je ervaring, referenties en verdere vaardigheden.
Hoe kom ik daar?
Dan is er vaak nog de kwestie van vervoer. Want verschillende opdrachten betekent vaak ook verschillende opdrachtgevers. En daar moet natuurlijk mee overlegd worden, afspraken moeten gemaakt worden en handen geschud. Al die autoreisjes kunnen behoorlijk in de kosten gaan lopen en je wilt je uurtarief nou ook weer niet zó onaantrekkelijk maken. En daarnaast is het ov tegenwoordig ook niet meer te betalen. Maar gelukkig kan je een shortlease zzp contract aanvragen. Aangezien je geen vaste werkgever hebt, komt dit het dichtste bij ‘een auto van de zaak’.
Wat wil ik verder?
Als laatste raad ik aan om een duidelijk beeld te hebben van wat je de komende maanden of jaren wilt. Hoe wil je je ontwikkelen en profileren. Groei is belangrijk, zo blijf je interessant en dat is aantrekkelijk voor opdrachtgevers. Maar dat begint bij zelf een duidelijk beeld hebben van je ambities. Je kan dit opschrijven en bijhouden en bespreken met huidige collega’s, vrienden en familie. Dan kan je meteen om feedback op je plannen vragen.
Nou waar wacht je nog op? Hup! Aan het werk.
Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.