Mensen met een auto weten meestal wel wat BPM inhoudt, maar voor mensen die op zoek zijn naar een auto en hier niets vanaf weten, kan het onverwacht een duur grapje zijn. In dit artikel zullen we uitleggen wat de BPM aangifte precies is en wanneer je dit moet doen.

Wat is BPM nou eigenlijk?

De BPM is een afkorting voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Je betaalt dit wanneer je een nieuwe auto of motor aanschaft en wanneer je een auto of motor importeert uit het buitenland. Hoeveel BPM je moet betalen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals CO2-uitstoot, de netto-cataloguswaarde en welke opties jouw auto heeft.

Uitgelicht: EasyImport berekent de BPM voor jou zonder kosten

Wanneer moet je BPM aangifte doen en waar moet je op letten?

Wanneer je dus een auto, motor of camper importeert vanuit het buitenland moet je BPM aangifte doen in Nederland en het ook vaak betalen. Er zijn instanties waarin je geen BPM hoeft te betalen en dat kan te maken hebben met je leeftijd, de CO2-uitstoot van het voertuig en wat voor soort voertuig je importeert. Na de RDW keuring moet je altijd een BPM aangifte indienen, ook als de BPM 0 euro is. Je moet dus een BPM aangifte indienen op een personenauto wanneer je deze importeert. Of je de BPM ook moet betalen is afhankelijk van hoe oud de auto is en hoeveel CO2 de auto uitstoot. Je hoeft geen BPM te betalen wanneer je een auto hebt met een lage of geen CO2 uitstoot, of op auto’s die ouders zijn dan 25 jaar.

Een aantal tips voor de BPM aangifte

  1. Nadat je de auto goed hebt laten keuren bij de RDW, krijg je een formulier dat ‘Formulier t.b.v. BPM-aangifte’ heet. Zorg goed voor dit formulier, want je hebt dit nodig om BPM aangifte te doen. Zonder dit formulier is dit niet mogelijk.
  2. Het is voor de Belastingdienst erg belangrijk om te weten welke opties jij op je auto hebt. Zorg er dus voor dat je de complete optielijst van de auto opzoekt, zodat je alle opties en prijzen in kan vullen. Wanneer je een optie vergeet of een verkeerde prijs opgeeft, is de kans erg groot dat je hier een flinke naheffing op krijgt.
  3. De juiste CO2 uitstoot. Vanaf 2008 is het belangrijk voor de Belastingdienst om te weten hoeveel CO2 jouw auto uitstoot. De CO2 uitstoot kan gevonden worden op de brochure die je op kunt zoeken op het internet, maar de kans is groot dat je werkelijke uitstoot hoger of lager is. Zoek daarom naar je kentekenbewijs, waar het vaak vermeld staat onder het kopje V.7. of kijk naar je CVO-bewijs.
  4. De juiste netto-cataloguswaarde is ook erg belangrijk voor je BPM aangifte. Wanneer je deze niet goed hebt, kan je een boete krijgen of keert de verzekering minder uit wanneer je schade hebt. De juiste netto-cataloguswaarde kun je het beste opzoeken door een prijslijst te vinden uit het jaar waarin je de auto gekocht hebt. Zo voorkom je dat je meer moet betalen dan gepland.
  5. Afhankelijk van welk tarief-jaar je gebruikt voor je BPM aangifte, kan je honderden euro’s besparen. Wanneer je auto uit 2012 komt, mag je gebruikmaken van de BPM tarieven uit 2012 tot en met het huidige jaar. Bron: EasyImport.nl. De tarieven verschillen ontzettend veel per jaar, dus zorg ervoor dat je de goedkoopste er tussenuit pikt!
  6. Als je een auto importeert van 4 jaar of jonger is er een kans dat je in aanmerking komt voor BPM-tegenbewijs-voordeel. Dit is het berekenen van de afschrijvingen op basis van de marktwaarde die het laagst is voor jouw auto. Met een jonge auto is dit helemaal niet interessant, dus maak je kans op het BPM-tegenbewijs-voordeel. Je kunt dit alleen niet zelf berekenen, dus kan je dit gratis laten controleren op het internet.

Dus, wanneer je je BPM-aangifte doet, zorg ervoor dat je alle juiste informatie hebt en opzoekt om een boete te voorkomen. Als je niet goed weet hoe je dit moet doen, is het altijd beter om een expert in te schakelen om een hoge boetes van de Belastingdienst te voorkomen.